Boşandıktan sonra eski soyadı ne zaman değişir?
Boşanmadan sonra soyadınızı değiştirmek zorunlu mudur? Boşanmadan sonra soyadınızı değiştirmek zorunlu değildir. Boşanma kararı kesinleştikten sonra kadın kızlık soyadını tekrar alabilir veya kocasının soyadını kullanmaya devam edebilir.
Boşanan sonra kadın eski eşinin soyadını kullanabilir mi?
Türk Medeni Kanunu’nun 173. maddesine göre; bir kadın, boşandığı kocasının soyadını kullanmasında menfaati varsa ve bu durumda kocasına zarar gelmeyecekse, boşandığı kocasının soyadını kullanabilir.
Eşimin soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım?
İptal kararından sonra, evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmaya devam etmek isteyen kadınlar, evlilik başvurusunda bulunurken nüfus müdürlüğünden temin edilebilecek soyadı formunu doldurarak bunu beyan etmelidir. Bu işlemde mahkemeye dava açılmasına gerek yoktur.
Boşandıktan sonra soyadımın değiştiğini nasıl öğrenirim?
Yazımızda açıklamıştık: Boşanmadan kaç gün sonra kimlik değişir? Boşanma tescil edilirse e-devlete girdiğinizde profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu durumda başka bir işlem yapmanıza gerek kalmaz.
Boşandım ama hala evli görünüyorum ne yapmalıyım?
Boşandım ama neden hala nüfus dairesinde evli olarak görünüyorum? Kararın açıklanmasından itibaren 2 hafta içinde itiraz edilmezse karar kesindir. Kararın bildirilmesi için makul bir süre içinde mahkemeye başvuruda bulunmak gerekir.
Soyadı değişikliği nasıl yapılır 2024?
Adımı veya soyadımı değiştirmek için nereye başvurabilirim? Yönetmeliğe göre, isim veya soyadı değişikliği için başvuruda bulunan kişi, ikametgah yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmalıdır. Yazılı başvuru, eyalet veya ilçe idari makamı tarafından incelenir ve başvurunun haklı bulunması halinde nüfus numarası düzeltilir.
Boşanma kararı nüfusa ne zaman geçer?
Karar açıklandıktan sonra itiraz için 2 haftalık bir süre vardır. Bu süre, itiraz hakkından feragat etmek için mahkemeye başvuruda bulunularak da kısaltılabilir. Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmediği takdirde) karar kesinleşir ve boşanma kararı genellikle 4-5 gün içinde tescil edilir.
Anlaşmalı boşanan kadın ne zaman evlenebilir?
Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesine göre, bir kadın boşandıktan sonra 300 gün içinde evlenebilir. Ancak, bir kadın 300 gün geçmeden çocuk doğurursa, hamile olmadığı tespit edildiğinde veya bekleme süresinin kaldırılması süreci tamamlandığında evlenebilir.
Boşanan kadın kimliğini nasıl değiştirir?
Özellikle boşanma kararının onaylı örneği, isim değişikliğinin yasal olarak tanınması için gereken en önemli belgedir. Bu belgelerle, nüfus müdürlüğünde şahsen yeni kimlik kartınız için başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru sürecinde belgelerin güncel ve eksiksiz olması önemlidir.
Evli bir kadın sadece kendi soyadını kullanabilir mi?
Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğu eşitlik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olduğundan, kadın kendi soyadını kullanabilir. Her durumda, evli bir kadının kızlık soyadını kullanmasının tek yolu mahkemeye dava açmaktır. Evli bir kadının kızlık soyadını kullanması ancak mahkemeye dava açarak mümkündür.
Soyadı değiştirme davası ne kadar sürer?
Ad ve soyadı değişikliği davası ilk celsede veya gerekli işlemler süratle tamamlanırsa en geç ikinci celsede sonuçlandırılır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ila 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.
E-devletten soyadı değiştirme nasıl yapılır?
T.C. Kimlik numaranız ve şifrenizle e-Devlet portalına giriş yapın. Daha sonra “İl/İlçe İdare Meclisi Kararı ile Ad veya Soyad Düzeltme Talepleri” bölümüne gidin. Yeni Başvuru’ya tıklayın.
Eski eşin soyadını kullanma ne kadar sürer?
Eski eşin soyadını kullanmak için bir yıllık zamanaşımı süresi vardır. Bu süre bir zamanaşımı süresi olmadığından, bir yıl geçtikten sonra bile davanızı açabilirsiniz. Ancak davalı, yani eski eş, bu durumu savunması için zamanaşımı süresi olarak hakim önünde ileri sürebilir.
Boşanmadan sonra gerekçeli karar alınmazsa ne olur?
“Boşanma sonrası imzalama” teriminden genel olarak anlaşılan budur. Peki, taraflar boşanma kararından sonra imzalamazlarsa, yani gidip gerekçeli kararı bildirmezlerse, karar kesinleşmez ve taraflar evli kalırlar.
Boşanınca soyadı otomatik değişir mi?
Boşanma kararı mahkemeden nüfus müdürlüğüne otomatik olarak gönderildiğinden, nüfus müdürlüğü kararı doğrudan işler ve nüfus verilerini günceller. Ancak tarafların kimliklerini değiştirmek için nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunmaları da gerekir.
Boşandıktan sonra sisteme ne zaman düşer?
Boşanma davası tamamlandıktan sonra kesin karar mahkeme katibi tarafından bir hafta içinde Nüfus Müdürlüğüne gönderilir. Bunun için ayrıca bir başvuruya gerek yoktur.
Boşandıktan kaç ay sonra kimlik değişir?
Boşanmış kadın için Medeni Kanunda öngörülen 300 günlük bekleme süresi, boşanma kararının kesinleştiği gün başlar. Boşanmış kadının kocasının hanesindeki kaydının kapatılması ve önceki soyadının gösterilmesiyle, bu evlilikten önce kayıtlı olduğu hanenin nüfus kaydı yeniden canlandırılır.
Eski soy ismimi nasıl geri alabilirim?
Soyadını dava açarak değiştirmek, soyadı değişikliği başvuruları için tek yasal seçenektir. Dava, soyadı değişikliği talebini ve bu talebin altında yatan meşru sebepleri belirten bir dilekçe ile yetkili asliye hukuk mahkemesine açılır.
Boşanma sonrası gerekçeli karar ne zaman çıkar?
Çünkü kararın kesinleşmesi ve hukuki işlemlerin ilerlemesi gerekmektedir. Tebligat usulü: Mahkeme boşanma kararından itibaren en geç 15 gün içerisinde gerekçeli kararını hazırlayıp tebliğ eder.